Bitcoin

Nå har det blusset opp et nytt fenomen igjen på internett. Vil dette vare? Eller er det bare et blaff av noe som noen forsøker å tjene seg rike på? Jeg tenker på bitcoin som er den virtuelle myntenheten som nå florer over nettet. Den har allerede vært der ute i flere år, men av en eller annen grunn har den fått virkelig vind i seilene nå de siste månedene.

Oppstarten

Bitcoin kom til verden i 2009 og er en digital valuta som er laget av Satoshi Nakamoto. Om Satoshi Nakamoto er en person eller om det er en gruppe mennesker er det ingen som vet, men det er en 37 år gammel mann som har stått frem og utgir seg for å være personen med dette navnet. Men det er i hvert fall ikke andre enn den eller de som er direkte involvert i dette som vet om dette er den riktige personen eller om det bare er et pseudonym. Det spekuleres om dette kan ha utspring eller blitt lagd i Storbritannia, da det er tydelige britiske formatteringer i det arbeidet som er gjort i dette programmet. Den minste enheten i bitcoin systemet kalles for Satoshi, akkurat som vi har kroner som hovedenhet i Norge og den minste enheten kalles for øre.

Enorm verdistigning

Verdien på en bitcoin har jo steget med svimlende prosenter. Fra en verdi lik ingenting til flere tusen amerikanske dollar på det meste. En topp var når den passerte 4000 USD i august nå i år. Totalt ble Bitcoin systemet verdsatt til 122 252 993 USD i november 2012. Mens det i mars 2016 var økt til nesten seks og en halv milliard USD.

Alle kan kjøpe å handle med bitcoins som ønsker det. Alle handler er åpne og kan lese av allmenheten. Alle handler eller transaksjoner kan skje anonymt, så det er ingen myndigheter eller noen instanser som kan stanse dette. Kryptografi besørger sikkerheten, og en lett tilgjengelig følgehistorie gjør at pengene bare kan brukes av eier, og ikke flere ganger. En bevegelse er ikke gjennomført før den er sendt og offentliggjort innenfor nettverket slik at alle kan se transaksjonen.

Helt på toppen ser det ut til at den var i begynnelsen av september nå i år når den var oppe i over 4900 USD. I dag har den sunket noe tilbake igjen og ligger i skrivende stund på en verdi til 3895 USD. Verdien på bitcoin kan du selv følge her om du ønsker å sjekke ut verdien.

Personlig

Jeg husker ikke helt hvor lenge det er siden første gang jeg ble tilbudt bitcoin, men det begynner å bli noe år siden. Hadde jeg investert den gangen hadde jeg hatt mange ganger større verdi i dag. Jeg har en bekjent som kastet seg på og kjøpte ganske mye bitcoins den gangen. Han er i dag en rik mann. Og jeg kan jo ikke si annet enn jeg har tenkt tanken på å være misunnelig, men jeg fikk jo tilbudet jeg også men tok ikke sjansen. Slik er livet!