Bruk teknologien mer aktivt

I dag så har de aller fleste minst en elektronisk enhet som kan koble seg på nettet. Noen har flere enheter som et nettbrett og en datamaskin eller en smarttelefon og en datamaskin. Mange har enda flere enheter og felles for dem alle er at de brukes mye. De brukes til å lese aviser, surfe på nettet og jobbe. Det som er overraskende er hvor passiv denne teknologien brukes. Dette på tross av at interaktive løsninger blir stadig mer tilgjengelige. Utfordringen er nok at mange ikke vet om alle mulighetene.

Bruk teknologien mer aktivt

Hva innebærer det å bruke teknologien mer aktivt?

Teknologi skal være til hjelp i dagliglivet vårt og ikke minst på arbeidsplassen. Veldig mange av oss bruker teknologien på lik måte som vi bruker bøker, en vanlig skrivemaskin eller en kopimaskin på jobben. Dette er et bruksmønster som på mange måter har holdt seg helt fra de første datamaskinene kom på markedet. Den gangen var datamaskinene svært passive på den måten at de kun svarte på gitte kommandoer. I dag så er dette langt fra sannheten, men likevel så er det svært mange som fortsetter å se på teknologien som en passiv teknologi.

Skal vi bruke teknologien mer aktivt, så betyr det at vi må tenke på teknologien som interaktiv. En interaktiv enhet vil ikke bare svare på brukerens kommandoer, men også samhandle med brukeren for å skape en bedre opplevelse. Så kommunikasjonen vil ikke bare gå en vei, men vil være to-veis til en viss grad. Vi har selvsagt ikke enda fått en helt intelligent kunstig intelligens, men selv uten denne så kan dagens teknologi samhandle med brukeren i mye større grad enn folk flest tenker over.

Reklame

Det vanligste stedet som folk flest oppdager hvor interaktivt internett og teknologi kan være, er via reklame på nettet. Reklamen folk får presentert på nettet er basert på hva de har søkt etter og dermed hva systemene tror brukeren ønsker å se mer av. Så all bevegelse på internett blir registrert og små programmer jobber seg igjennom denne informasjonen. Så hvis du søker etter regler for å spille blackjack, så viser de deg reklame for nettsteder som tilbyr denne type spill. Søker du etter strikkemønstre, så får du reklame for garnbutikker. Dette gjelder for alt man søker på nettet etter.

De som jobber med reklame er opptatt av å skape de beste mulige forutsetningene for at deres kunder skal kunne få solgt sine produkter. Så de er helt avhengig av et interaktivt system, men de er ikke de eneste som lager slike systemer. Folk fleste har mange flere muligheter til å få enda mer ut av teknologien enn de gjør i dag.

Interaktiv bruk av skrive- og kommunikasjonsprogrammer

Interaktiv bruk av skrive- og kommunikasjonsprogrammer

Jeg blir stadig overrasket over hvor mange som bruker skriveprogrammer som en ren innskrivingsmodell. De skriver inn teksten de vil ha og sender den av gårde. Dette er lite hensiktsmessig og man kunne like godt ha brukt pen og papir. De aller fleste skriveprogrammene tilbyr retteprogrammer, bilderedigeringsprogrammer og mye annet. Retteprogrammene vil ikke bare rette rene skrivefeil, men vil også etter hvert lære seg å din stil og hvilke ord du bruker mye (og skriver feil). Derfor vil de kunne rette teksten mens du skriver, i tillegg til å kunne vise deg gode alternativer.

De aller nyeste programmene åpner også for at man kan skal kunne skrive for hånd, med spesielle blyanter, rett inn på et nettbrett eller en annen interaktiv skjerm. Så vil programmet gjør om skriften og dokumentet til et vanlig tekstdokument som kan redigeres i vanlige skriveprogrammer. Å få til dette krever at programmet ikke bare leser teksten som skrives inn, men faktisk klarer å tolke den. Håndskrift er noe av det vanskeligste for en datamaskin å lese ettersom det er så individuelt og man kan kun gjøre det ved å ha et interaktivt program.

Det er også mange andre programmer, som presentasjonstavler, som kan brukes mye mer interaktivt. Hva med å skrive rett på PowerPoint presentasjonen? Eller la konferanse deltakere få stille spørsmål rett på skjermen? Det er svært mange forskjellige muligheter, men det krever at man ser på muligheter for å bruke systemene mer interaktivt.

Spill!

Spill!

Vedsiden av reklame så er det i spillindustrien at man ser mest bruk av interaktivitet. Store spill leverandører som Playstation og Nintendo legger til flere og flere interaktive muligheter. Spillere kan peke på skjermen med kontrollen for å få beveget figurene i spillet. Dette er selvsagt morsomt, men det har også vist seg å være svært nyttig. Eldresentre bruker nå spill aktivt for å sørge for å aktivisere de eldre. Mange eldre som sliter med forskjellige sykdommer som demens trenger enkle spill som likevel åpner for at man kan samhandle med spillet. Dette var nesten umulig før, men er nå mulig.  Virtuelle briller, altså VR-briller, gjør det også mulig å besøke fjerne land og ikke minst, besøke steder i fortiden. Spillet leser spillerens bevegelser og viser bilder som passer med dette.