Vipps – en betalingsinnovasjon på mobil

Vipps – en betalingsinnovasjon på mobil

Ekspertene skal ha det til at vi mennesker vil ha alt så mye raskere og enklere, og ja det har sine fordeler. Vipps er en slik innovativ app som har kommet for å bli. Den er ikke flunkende ny, men som alle vet trengs det tid for å iverksette ny teknologi som fungerer. Vi ser det gjerne i forbindelse med offentlige etater eller bedrifter som skaffer seg nye maskiner. Det settes krav til at de tar i bruk nye programmer og teknologi. Både for å møte de nye kravene, men også for at systemene skal fungere sammen. Vipps er en slik app som er tilgjengelig for privatpersoner og bedrifter.

Vipps – en betalingsinnovasjon på mobil
Vipps – en betalingsinnovasjon på mobil

Vipps er en mobil betalingsløsning som blir mer og mer aktuell som nettverket stadig blir bedre. Vipps er selve svaret på hurtige transaksjoner mellom våre mobile enheter. Hvorfor er dette smart? For å forstå det må man se på utviklingen av tre viktige prinsipper.

Hvordan oppstod Vipps?

Så for å forstå hva Vipps er, må man først gå noen år tilbake. Det var en japaner med navn Satoshi Nakamoto som begynte å eksperimentere med en slags digital valuta kalt Bitcoin og i 2008 ble den blokkbaserte valutaen lansert. Bitcoin (BTC) er en kryptovaluta som gjør at transaksjonene blir mikroskopiske og bankene får et problem. Dette er et svært viktig element for å forstå Vipps. Man kan godt si at Vipps er bankenes motsvar til Bitcoin.

Fordi når folk plutselig kunne overføre penger gratis mellom enhetene sine, og i tillegg grave ut sine egne Bitcoin (som i dag har en verdi på nesten 10.000 dollar), så begynte bankene å skjelve i buksene. Men Bitcoin kunne ikke ha eksistert uten to andre viktige element, nemlig utviklingen av smartmobilene og kunstig intelligens.

Smartmobilene kom for alvor på markedet rundt 2010 og revolusjonerte måten vi alle bruker internett på. Vi kunne være pålogget til enhver tid og kommunisere på en helt annen måte. Raske transaksjoner ble aktuelt ved netthandel og spill, noe som opptar en stor prosentandel i verden, spesielt i den vestlige verden.

Kunstig intelligens (AI) var den gang og er nå mer og mer aktuell. Med den nye 5G nettverket vil enheter i større grad kunne kommunisere og interagere. Interaksjon er noe som gjør at en robot vil kunne identifisere en sykdom eller utvikle en medisin. AI kan også gjøre det mulig med førerløse biler og en hel rekke andre ting.

Hvordan oppstod Vipps?
Hvordan oppstod Vipps?

Hvordan fungerer Vipps?

Vipps fungerer på en svært enkel måte, men er knyttet til banken man benytter seg av. Derfor bruker man den vanlige Bank ID-krypteringen som man ellers bruker for å logge inn i nettbanken. Når man har registrert seg, kan man sende penger kun ved å taste inn telefonnummeret til den som man skal betale eller overfører penger til.

Man kan også benytte en Vipps-kode som består av 6 siffer. Man kan også bruke en QR-skanning for å betale eller forespørre betaling. Mange bedrifter er registrert med Vipps-konto, slik at dersom man ikke kjenner telefonnummeret eller koden, så kan man søke opp navnet. Vipps eies av bankene med DNB som den største aksjonæren. Det er ikke uten grunn. For det første er desentraliserte betalingsløsninger en fare for bankenes leven, men Vipps har også en rekke konkurrenter. Derfor bruker mange Vipps for en hurtig og nesten kostnadsfri transaksjon.